Архитектурно студио "Амфион" спечели специалната награда за фасадно решение на ARCHINOVA 2021

Image
Image
На 6 октомври се проведе 8-то издание на Годишни архитектурни награди на ARCHINOVA, на които Камарата на архитектите в България е партньор. На церемонията, която се състоя в “Интер Експо Център”, бяха отличени 10 проекта. Проф. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България, връчи наградата в категория „Реализации - Многофамилни жилищни сгради на архитектурно студио "Амфион" за апартобщежитието в Студентски град, изградено на ъгъла на булевард „Св. Климент Охридски” и ул. „Проф. Г. Брадиславов”. 

По първоначален проект сградата е предвидена за общежитие за студенти. Възловото ѝ местоположение и атрактивната архитектура предизвикват оправдан интерест и след преработка на първоначалния проект обектът се разпродава като многофамилна жилищна сграда с апартаменти. За да стане това възможно стаите се обединяват, пералните и общи помещения в сутерена се преработват на мазета, обособяват се места за паркиране.

Въпреки тоталната смяна на функцията фасадата е запазена по първоначалния проект. Архитектурният ефект е създаден чрез контраста от равната фасадна плоскост и подчертано вдлъбнатите навътре прозорци, засилен чрез контраста между белия и тъмносив цвят. Чрез смяна на ъгъла на прозорците към фасадната плоскост тъмните отвори в нея променят формата си от правоъгълник към трапец. Драматизмът се засилва от бели решетки удължаващи обема на прозоречната вдлъбнатина и прикриващи климатичните инсталации.

Сградата е завършена с терасовиден етаж скрит зад прекъсната стена и пергола в тъмносив цвят. Тяхната роля е по възможен естетичен начин да прикрият бъдещи своеволя на обитателите на етажа, като решения за остъкляване, покриване или приобщаване на тераси.

Image