Едногодишна стипендия в памет на арх. Димитър Богданов

Image
За осемнадесета поред година арх. Борислав Богданов с подкрепата на Архитектурен факултет към УАСГ организира провеждането на конкурс за студентски проекти в памет на арх. Димитър Богданов.
Конкурсът се провежда с подкрепата на САБ, КАБ и фирмите "ДОРМАКАБА", "ХЕНКЕЛ - България" и "ШНАЙДЕР ЕЛЕКТРИК" като от тяхна страна се връчват специални награди.
Всяка година се награждават над седем студента, като всеки от тях получава награда и грамота за изготвения от него проект.
Голямата награда е предоставена от арх. Борислав Богданов и представлява едногодишна стипендия.
Учредената стипендия е в памет на арх. Димитър Богданов, който за жалост вече не е между нас, но неговото творчество ще се помни, както от по-възрастните архитекти негови съвременници, така и от младите му последователи. Арх. Димитър Богданов бе талантлив и продуктивен архитект с над 300 реализирани проекта извън пределите на Република България. Творчеството му е внушително, както по обем, така и по съдържание и естетически стойности, което поставя основите на школа в българската архитектура. Множество проектирани и реализирани от него обекти в повече от 12 държави прославят, както името му, така и страната ни. Популяризирането на неговото творчество обогатява националната ни култура.
През години са данени 19 стипендии, над 115 специални награди и над 220 грамоти. Основна цел на конкурса е да се насърчават младите таланти в сферата на архитектурата.
Image