Архитектурен конкурс в памет на
арх. Димитър Богданов

Условия за участие

I. Участие може да вземе всеки студент по архитектура от II, III, IV и V курс от следните висши учебни заведения:

1. Университет по архитектура, строителство и геодезия - гр. София
2. Висше строително училище “Любен Каравелов” - гр. София
3. Нов български университет - гр. София
4. Варненски свододен университет “Черноризец Храбър” - гр. Варна
5. Лесотехнически университет - гр. София

II.Предмет на проекта:

Курсови проекти, изготвени по време на обучението в университета. Оценява се  отделен проект и цялостно творчество.

III. Регламент за участие в конкурса:

1. Всеки участник може да представи до 2 (два) свои проекта;
2. Проектите трябва да бъдат изпратени на e-mail на конкурса: konkurs2020@amfion-bg.com; Получените електронни писма ще бъдат потвърждавани с обратен e-mail в рамките на три работни дни. Ако не получите потвърждение по електронната поща, можете да се обадите на телефон: 0889 886 883.
3. След получаването на всеки проект, той ще бъде качен на страницата ни във фейсбук: https://www.facebook.com/architecturecontest2018/
4. Проектите трябва да бъдат във формат *.pdf и *.jpg  в достатъчно добра резолюция за последващо разпечатване на хартия с цел изложба;
5. Ограничение в размера на таблата - A1;
6.Максимален брой на табла за отделен проект - без ограничения;
7. Всяко табло да бъде надписано с три имена, факултетен номер и университет.
8. Проектите могат да бъдат представени от колектив, но наградата следва да бъде разделена между кандидат-архитектите изготвили ги.
9. С номинираните и наградените проекти ще бъде организирана изложба.
10. В журито ще участват изявени български архитекти, представители на организаторите и спонсорите на конкурса;
11. Своите въпроси може да задавате на електронната поща на конкурса: konkurs2020@amfion-bg.com;

IV. Календар на събитието:

Начало на конкурса - 15.08.2022 г.
Краен срок за регистрация и изпращане на проектите: 05.10.2022 г.
Изложба, журиране и церемония по награждаване: 10.2022 г.
Награди
1. Едногодишна стипендия в размер на 200 лв. на месец
2. Награда на САБ
3. Награда на КАБ
4. Награда на ДОРМА България ЕООД
5. Награда на ХЕНКЕЛ България ЕООД
Image
Предишни стипендианти
2003 - Динко Карамалаков
2004 - Биньо Йовчев
2005 - Деян Йорданов
2006 - Милен Мечукев
2007 - Росен Пецев
2008 - Милица Петрова
2009 - Кирил Мандов
2010 - Борислав Даскалов
2011 - Стоян Даскалов
2012 - Димитър Радев и Тони Начев
2013 - Димитър Стоев и Стефан Михайлов
2014 - Александър Стойчев
2015 - Минчо Стоянов
2016 - Мартин Петров
2017 - Виктория Бирова
2018 - Александър Сулинаджиев и Йона Лекова
2019 - Соня Янкова и Мартин Стоянов
2020 - Мария Александрова
2021 - Мария Пепеланова и Камен Маринов

Биография на арх. Димитър Богданов

Респектиращото творчество на арх. Димитър Миланов Богданов, на чието име се присъжда стипендията, е внушително по обем, съдържание и естетически стойности. То го поставя на особено място сред архитектите, работили през втората половина на миналия век. 42г. творческа работа за него са преминали, като проектант, групов ръководител, началник отдел, главен архитект, заместник-директор и директор в проeктантската организация.

Роден е на 9.10.1934г в гр. Своге, където е завършил гимназия през 1952г. През 1958г. завършва висшето си образование в Държавната политехника в София - специалност „Архитектура“. Първото му назначение е още същата година като проектант по вътрешно обзавеждане при „Министерство на мебелната индустрия“. От 1960г. до 1965г. работи като проектант в ЖП - управление към Министерство на Транспорта. Проектира всякакъв вид обществени, промишлени и жилищни сгради за нуждите на железопътния транспорт като се опитва да създаде нов и модерен образ на обектите. От март 1965г. до юни 1969г. работи като проектант и супервайзер в Тунис към Министерствоо на транспорта - Тунис. Проектира транспортни комплекси в градовете Бежа, Сус, Сфакс, автогари в много градове, детска колония край гр.Бизерта, административна сграда на Тунизийски авиолинии и сгради към летище за спортни самолети край гр. Тунис, а също така административна сграда на компанията „ШЕЛ!“ и много къщи. Всички тези обекти са реализирани.

През 1969г. е един от първите служители в проектантската организация на Техноекспортстрой -„ГЕП-Булгарпроже“ още от нейното създаване. Поема длъжността главен архитект на организацията през 1978г. Няколко години по-късно едновременно с тази длъжност е назначен и за заместник- директор, а от 1985 г. за директор на архитектура и благоустройство в „Булгарпроже“. На тази длъжност се пенсионира през 1994г., след което продължава работата си като проектант на свободна практика.

Като главен архитект и директор на „Булгарпроже“ - институт с над 90 души специалисти, работещи предимно за чужбина, лично проектира и упражнява контрол над изпълнението на проектите си в 12 страни от Африка, Азия и Европа. В Алжир е спечелил 
международен конкурс за правителствен център „Хама“, с обща площ 250 000 кв.м. За страната са реализирани по негови проекти още 8бр. средни училища и 4бр. техникуми с интернати по четири типови проекта в градовете Алжир, Ел Кала, Ел Хаджар, Ум ел Буаги, Гелма и др, административна сграда на дружеството за зърнени храни „СЕМПАК“.

В Либия проектира най-големия силоз в северна Африка с вместимост 100 000т. Други обекти в Джамахирията са типова поликлиника приложена на 16 площадки. В столицата Триполи е проектирал психиатрична болница, спортен комплекс, конгресна зала, яхт-клуб и мемориален комплекс, централна референтна лаборатория и хотел 5-звезди - „Ашпилия“ в гр. Бенгази, търговско-административен център в гр.Събрата, театър в Сирт. Много са обектите проектирани в Нигерия - хотелски комплекс 5-звезди в Илорин, туристическо село, хотел и студентски общежития в Локоджа, Министерство на финансите, жилищни блокове и посолства на Куба и Зимвабве в гр.Абуджа, туристически комплекс „Янкари“, спортен комплекс в гр. Минна на площ 70ха. В Йемен - мотел и морски клубове, хотел „Голд мур“ край Аден.

Голяма част от проектите печели на международни конкурси. Купен обект с национално значение, спечелен на конкурс и вече реализиран, е Общината в столицата на Обединените Арабски Емирства. През 1994г. арх. Богданов с колектив спечелва международен конкурс за Ислямски център в Триполи - Либия, с разгъната площ 45 000 кв.м. Други страни, за които проектира, са Зимбабве, Кувейт, ГДР Ангола, Йордания, Украйна.

В България по негови проети са построени хотелски комплекс „Олимп“ на Боровец, училище „Ровел“ в Банкя, административна сграда на „Инкомгруп“ - кв.Бояна, многобройни жилищни сгради. За приноса си към българската архитектура е награждаван със значки и ордени: „Отличник на петилетката“, „Отличник на Министерство на строежите“, „Отличник на Министерство на транспорта“, значка „Кольо Фичето“, ордени на труда - сребърен и златен, и орден „Кирил и Методи“ - 1 степен.


Проекти на предишни стипендианти