Архитектурен конкурс
арх. Димитър Богданов

20 години
СПЕЦИАЛНО ИЗДАНИЕ
Проектирай сМисъл!

Архитект Борислав Богданов е учредител на две награди за студенти на името на архитект Димитър Богданов от 2003 г. до настоящия момент.

Едната награда се присъжда за най-добър дипломен проект на бъдещ архитект от Архитектурния факултет на УАСГ.

Втората награда е едногодишна стипендия и се присъжда след провеждането на конкурс, в който взимат участие студенти от всички висши учебни заведения в страната, където се изучават архитектура и дизайн.

Намерете ни в социалните мрежи
0 +
Години,
в които се провежда конкурса
0 +
Връчени
стипендии
0 +
Раздадени
награди
0 +
Участници

Сърдечно ви каним да отбележите забележителния живот и значимото творчество на архитект Димитър Богданов, като участвате в студентския архитектурен конкурс, организиран в негова чест. Впечатляващата кариера на арх. Димитър Богданов, продължила 42 години, го откроява като един от най-значимите архитекти от края на XX век.

Завладяващото съчетание на обхват, съдържание и естетически ценности подчертава всеки негов проект. Архитектурният му отпечатък се простира в 12 държави в Африка, Азия и Европа, като много от проектите му са спечелени на международни конкурси.

Допустимост
Кой може да участва

В конкурса може да участва всеки студент по архитектура от 2-ри до 5-ти курс от следните висши учебни заведения:

 • Университет по архитектура, строителство и геодезия

  гр.София

 • Висше строително училище “Любен Каравелов”

  гр.София

 • Нов български университет

  гр.София

 • Варненски свободен университет “Черноризец Храбър”

  гр.Варна

Tема на конкурса
С какъв проект мога да участвам

Участниците имат свободата да представят всякакви проекти, създадени по време на университетското обучение, независимо от техния факултет, темата на проекта или неговото естество. Конкурсът приветства разнообразни идеи, които се раждат в рамките на различните курсове на обучение.

Указания за участие
Как да участвам

 • Участниците могат да представят до 2 (два) проекта във формат PDF и JPG чрез имейл на конкурса: konkurs@amfion-bg.com

  *Получените проекти ще бъдат потвърждавани с обратен e-mail в рамките на три работни дни.

 • След получаването на всеки проект, той ще бъде качен на страниците на конкурса във Facebook и Instagram

 • Проектите трябва да бъдат в достатъчно добра резолюция за последващо разпечатване на хартия с цел изложба

 • Ограничение в размера на таблата – A1

 • Максимален брой на табла за отделен проект – без ограничения

 • Всяко табло да бъде надписано с три имена, факултетен номер и университет

Ключови дати

Начало на конкурса

1-ви октомври 2023

Краен срок за участие

1-ви ноември 2023

Начало на изложба

6-ти ноември 2023

Край на изложба

20-ти ноември 2023

Обявяване на победителите и награждаване

21-ви ноември 2023

Награди

 • Първа награда - Едногодишна стипендия

 • Награда на Съюза на архитектите в България (САБ)

 • Награда на Камарата на архитектите в България (КАБ)

 • Награда на Henkel


 • Награда на Dormakaba

 • Награда на публиката (за най-много харесвания на страниците ни в социалните мрежи)

След края на конкурса ще бъде организирана изложба с всички проекти.

Награждаването ще се състои на 21-ви ноември 2023 г. в Студио ПроЖектиране.
Следете имейлите си и социалните ни мрежи за повече информация.

Жури

Нашето жури, съставено от изявени български архитекти и представители на организаторите и партньорите на конкурса, ще оцени всеки проект на база дизайн, креативност, концепция и цялостно представяне.

 • АРХ. БОРИСЛАВ БОГДАНОВ
  основател и управител

  АРХ. СТИЛИЯН СТОЕВ
  ръководител

  АРХ. ЦВЕТЕЛИНА БОГДАНОВА
  проектант, 3D артист

Организатор

Партньори

Предишни Стипендианти

Кандидатстване

* Молим да ни изпратите проекта си в два формата - PDF и JPG

FAQ
Често задавани въпроси

1

Допускат се студенти по архитектура от 2-ри до 5-ти курс от следните учебни заведения:
Университет по архитектура, строителство и геодезия – гр. София
Висше строително училище “Любен Каравелов” – гр. София
Нов български университет – гр. София
Варненски свободен университет “Черноризец Храбър” – гр. Варна

2
Темата е отворено представяне на всякакви курсови проекти, изготвени по време на университетско обучение.
3
Участието в конкурса е абсолютно безплатно.
4

Най-много два проекта се допускат от всеки участник.

5

Проектите могат да бъдат представени от колектив, но наградата следва да бъде разделена между кандидат-архитектите изготвили ги.

6

Крайният срок за участие в тазгодишното издание на конкурса е 1-ви ноември 2023г.

7

Победителите ще бъдато обявени на церемонията ни по награждаване на 21-ви ноември 2023 г.

8

Церемонията по награждаване ще се състои на 21-ви ноемрви в Студио ПроЖектиране.

Следете социалните ни мрежи за повече информация.

9

Ако не получите потвърждение за участие, обадете ни се на телефон: 0889 886 883.

10

За други въпроси, пишете на konkurs@amfion-bg.com 

Биография на Арх. Димитър Богданов

Респектиращото творчество на арх. Димитър Миланов Богданов, на чието име се присъжда стипендията, е внушително по обем, съдържание и естетически стойности. То го поставя на особено място сред архитектите, работили през втората половина на миналия век. 42г. творческа работа за него са преминали, като проектант, групов ръководител, началник отдел, главен архитект, заместник-директор и директор в проeктантската организация.

Роден е на 9.10.1934г в гр. Своге, където е завършил гимназия през 1952г. През 1958г. завършва висшето си образование в Държавната политехника в София – специалност „Архитектура“. Първото му назначение е още същата година като проектант по вътрешно обзавеждане при „Министерство на мебелната индустрия“. От 1960г. до 1965г. работи като проектант в ЖП – управление към Министерство на Транспорта. Проектира всякакъв вид обществени, промишлени и жилищни сгради за нуждите на железопътния транспорт като се опитва да създаде нов и модерен образ на обектите. От март 1965г. до юни 1969г. работи като проектант и супервайзер в Тунис към Министерствоо на транспорта – Тунис. Проектира транспортни комплекси в градовете Бежа, Сус, Сфакс, автогари в много градове, детска колония край гр.Бизерта, административна сграда на Тунизийски авиолинии и сгради към летище за спортни самолети край гр. Тунис, а също така административна сграда на компанията „ШЕЛ!“ и много къщи. Всички тези обекти са реализирани.

През 1969г. е един от първите служители в проектантската организация на Техноекспортстрой -„ГЕП-Булгарпроже“ още от нейното създаване. Поема длъжността главен архитект на организацията през 1978г. Няколко години по-късно едновременно с тази длъжност е назначен и за заместник- директор, а от 1985 г. за директор на архитектура и благоустройство в „Булгарпроже“. На тази длъжност се пенсионира през 1994г., след което продължава работата си като проектант на свободна практика.

Като главен архитект и директор на „Булгарпроже“ – институт с над 90 души специалисти, работещи предимно за чужбина, лично проектира и упражнява контрол над изпълнението на проектите си в 12 страни от Африка, Азия и Европа. В Алжир е спечелил международен конкурс за правителствен център „Хама“, с обща площ 250 000 кв.м. За страната са реализирани по негови проекти още 8бр. средни училища и 4бр. техникуми с интернати по четири типови проекта в градовете Алжир, Ел Кала, Ел Хаджар, Ум ел Буаги, Гелма и др, административна сграда на дружеството за зърнени храни „СЕМПАК“.

В Либия проектира най-големия силоз в северна Африка с вместимост 100 000т. Други обекти в Джамахирията са типова поликлиника приложена на 16 площадки. В столицата Триполи е проектирал психиатрична болница, спортен комплекс, конгресна зала, яхт-клуб и мемориален комплекс, централна референтна лаборатория и хотел 5-звезди – „Ашпилия“ в гр. Бенгази, търговско-административен център в гр.Събрата, театър в Сирт. Много са обектите проектирани в Нигерия – хотелски комплекс 5-звезди в Илорин, туристическо село, хотел и студентски общежития в Локоджа, Министерство на финансите, жилищни блокове и посолства на Куба и Зимвабве в гр.Абуджа, туристически комплекс „Янкари“, спортен комплекс в гр. Минна на площ 70ха. В Йемен – мотел и морски клубове, хотел „Голд мур“ край Аден.

Голяма част от проектите печели на международни конкурси. Купен обект с национално значение, спечелен на конкурс и вече реализиран, е Общината в столицата на Обединените Арабски Емирства. През 1994г. арх. Богданов с колектив спечелва международен конкурс за Ислямски център в Триполи – Либия, с разгъната площ 45 000 кв.м. Други страни, за които проектира, са Зимбабве, Кувейт, ГДР Ангола, Йордания, Украйна.

В България по негови проети са построени хотелски комплекс „Олимп“ на Боровец, училище „Ровел“ в Банкя, административна сграда на „Инкомгруп“ – кв.Бояна, многобройни жилищни сгради. За приноса си към българската архитектура е награждаван със значки и ордени: „Отличник на петилетката“, „Отличник на Министерство на строежите“, „Отличник на Министерство на транспорта“, значка „Кольо Фичето“, ордени на труда – сребърен и златен, и орден „Кирил и Методи“ – 1 степен.

Не изпускайте важна информация относно конкурса