Арена Ботевград

Арена Ботевград
Застроената площ на залата е 4 590 кв.м

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ

Арена Ботевград е модерно, многофункционално, спортно съоръжение с максимален капацитет от 4 800 места.

Застроената  площ на залата  е 4 590 кв.м, а разгънатата застроена площ е 9 520 кв.м.

Сградата е с компактна изчистена форма, развита на четири функционални нива. Kонструкцията й е смесена монолитна, стоманобетонова, скелетна със стоманобетонови шайби. Металната покривна конструкция над игралното поле на залата е от стоманени, прътови конструкции – ферми, дълги 68 метра, които образуват рамки с кръстосани наклонени стоманени колони, оформящи северната фасада на сградата.

Пластичната северна фасада на сградата провокира въображението като драпирана завеса, зад която зрителят ще може да се наслади на спортния спектакъл. Преплетени са обеми и равнини, третирани с противопоставящи се материали – ефирни остъклени витрини при входовете и плътни драпирани части в бяло. За постигане на този архитектурен ефект са използвани съвременни, авангардни материали и технологии.

Всички фасади на Многофукнционалната спортна зала Арена Ботевград са вентилируеми: състоят се от носеща стенна конструкция, топлоизолация, вентилационен слой, окачваща система и облицовъчен слой от фасадни плоскости.

Артистичната главна фасада е изключително прецизно завършена с HPL (High Pressure Laminates) плоскости, монтирани на алуминиева окачваща система. Те представляват термо-свързани пластични материали, устойчиви на влага, атмосферни условия, надраскване и химикали, с изключителна устойчивост на температурни влияния, лесни за монтаж и поддръжка. Топлоизолацията е 10 см минерална вата, каширана със стъклен воал, монтирана върху OSB плоскости и метална носеща конструкция.

Останалите три фасади са изпълнени с трапецовидна ламарина, като краен слой, касети с минерална вата Rockwool, монтирани върху металната носеща конструкция. От вътре външните стени са обшити с гипскартон. Части от фасадите са решени като окачени стъклени фасади и са изпълнени с профили на Wicona  и италиански стъкла Gloverbel.

Така изпълнени, ограждащите елементи на спортната зала осигуряват висококласна хидро-, топло- и звукоизолация.   

Входове/изходите на сградата са осем - главните шест вход/изхода за зрители са разположени на северната фасада и са интегрирани във витрини, които оформят входните пространства. На източната фасада са вход/изходите за спортисти, журналисти и ВИП гости. Входовете въвеждат в предверия с контролни пропускателни постове, каси и фоайе. Достъпът до различните нива на сградата се осигурява от четири стълбищни клетки и два асансьора.   

Игралната зала е със светла височина 12,85 м. Игрището е с размери 24/44 м и отговаря на изискванията за игралните полета за баскетбол , волейбол и хандбал, с необходимата им сервитутна зона.

Пожарната безопастност на игралната зала се осигурява от  димоотвеждащи покривни люкове , както и от изградената пожароизвестителна система. Отоплението, вентилацията и климатизацията на залата са решени чрез използване на чилъри , захранвани с електричество и газ.

По протежение на източната, южната и западната фасадни стени на стортната зала са разположени основните обслужващи помещения – съблекални за спортистите, треньорите и съдиите, конферентна и заседателни зали, офиси, лекарски кабинети, допинг лаборатория, апаратна, коментаторски кабини и телевизионно студио, помещения за охрана, гардероб, тоалетни за гостите на залата. Всички те са съобразени с капацитета на спортната зала и отговарят на нормативните изисквания.

Екстериорното пространство на Арена Ботевград, с площ около 4 дка, е изпълнено така, че да се подчертава елегантната и стилна визия на сградата. Площадът пред залата е с акценти на ключови места – фонтан и пилон за знаме, разположени в централната ос на залата подчертават главния вход, две групи пилони за знамена в двата края на главната северна фасада рамкират и насочват към останалите входове за зрители, ефектно осветление от вградени в настилката прожектори нощем осветява пластичната фасада, а главния вход на залата е акцентиран допълнително и от цветно LED осветление. По контурите на площадното пространство са ситуирани зелени площи с места за сядане. Елементите на екстериорното обзавеждане - осветителни стълбове, пейки, кошчета, както и настилката са предимно от доказани български производители.