Надолу
Локация
гр. Ботевград
Категория

Обществени сгради

Спортни комплекси

Площ
9 520 кв.м
Статус
Завършен
Клиент
Община Ботевград
Награди
2014

Национален конкурс “Сграда на годината” – Награда в категория “Сгради образование и спорт”

2014

Община Ботевград – Почетен медал

Арена Ботевград

Арена Ботевград е модерна многофункционална спортна база, разположена на достъпно и живописно място. Обхващайки площ от 9 520 кв.м, залата разполага с красив площад с фонтан, пейки и зелени площи.
Сградата на четири нива е компактна, изчистена форма със смесена монолитна стоманобетонна конструкция и метална покривна конструкция. Пластичната северна фасада на сградата провокира въображението като драпирана завеса, зад която зрителят ще може да се наслади на спортния спектакъл. Преплетени са обеми и равнини, третирани с противопоставящи се материали – ефирни остъклени витрини при входовете и плътни драпирани части в бяло. За постигане на този архитектурен ефект са използвани съвременни, авангардни материали и технологии.
С максимален капацитет от 5000 места, игрището е с размери 24×44 метра и побира баскетбол, волейбол и хандбал. Спортната зала с височина 12,85 метра разполага с подвижна дървена настилка, което позволява на мястото да се провеждат неспортни събития, като концерти и изложби, с капацитет от 2000 места.
Съоръжението разполага със съблекални, конферентни и заседателни зали, офиси, медицински съоръжения и удобства за гости. Външното пространство от 4 декара подсилва елегантността на сградата и разполага с фонтан, пилони за флагове и ефектно LED осветление.
Арена Ботевград е емблема на спортната традиция и инициатива на община Ботевград, обслужваща национални и международни състезания, както и концерти и изложби, само на 40 км от столицата.