Мост на дъгите

Надолу
Локация
Южен парк, гр. София
Категория

Градска среда

Статус
Конкурс
Клиент
Столична Община

Мост на дъгите

Мостът на дъгите цели да свърже двете части на Южния парк, осигурявайки безпроблемна визуална и пространствена комуникация. Дизайнът му с две рамена разделя пешеходните и алтернативните транспортни ленти като по този начин се осигуряват безопасност и удоволствие за всички преминаващи. Пресечната точка на ръкавите се превръща в трибуна с панорамна гледка към парка и Витоша. Формата, посоката и богатото озеленяване на моста минимизират нарушаването на екосистемата и запазват съществуващите дървета.

Елегантните арки се адаптират към терена и парковата алейна мрежа, свързвайки главните алеи, без да се налага премахване на растителността. С наклон от 5% мостът е достъпен за всички потребители, включително хора с инвалидни колички. Асансьорите осигуряват допълнителен достъп. За обединяването на Южен парк I, II и III са предвидени нови алеи, пространства за срещи и отдих, зона за барбекю и пикник и сцена с амфитеатър.

Конструиран като "Лего", за да намали въздействието върху околната среда, мостът няма да наруши трафика или съществуващата инфраструктура. Той повишава ангажираността на общността, насърчавайки пешеходния трафик и достъпа до зелени площи. Повече от просто връзка, Мостът на дъгите представлява ново начало за един от най-красивите паркове в София.