Многопрофилна болница за активно лечение „Сити Клиник Кардиологичен Център“

Инвеститор: Сити Клиник
Разгъната площ: 3980 кв.м
Локация: Околовръстен път, гр. София
Статут: завършен
ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ
Инвеститор: Сити Клиник
 
Разгъната площ: 3980 кв.м
Статут: завършен
 
 
Създадохме здравно заведение, съчетаващо модерен екстериор постигнат с окачена фасада с топъл с цветовите си съчетания интериор, разположено в полите на Витоша на една от главните пътни артерии в града – Околовръстен път.
Особено значение при проектирането е отдадено на обемно-пространствените решения, гарантиращи и добрата медицинска функционалност на комплекса. Те целят ясно разграничение на отделните зони в комплекса, дефинират естетическия образ и визуалните акценти – остъклена фасада, шадраван с течаща вода при главния вход, големи акцентни козирки при двата вход/изхода, както и декоративните жалузи на покрива.
Конструкцията на сградата е комбинация от преобладаващ монолитен, стоманобетонен скелет и метална конструкция.
Водещи идеи в дизайна на вътрешното пространство са безпогрешната ориентация, безпрепятствената циркулация на посетителите, интериорните решения, гарантиращи усещането за топлина, изобилието на естествена светлина, контролирания климат, усещането за защитеност, уют и комфорт. В интериорно решение се открояват камината, разположена в централното фоайе и топлите пастелни тонове, употребата на врати с дървесен цвят, интериорните мебелни панели, дискретното декоративно LED-осветление и изобилието на осветителни тела.
Проектът е изпълнен с висококачествени материали, иновативни по род и характер технологии и системи, които гарантират правилното функциониране на комплекса, ергономия и енергийна ефективност.
В планово отношение комплексът представлява сграда решена на пет етажа.
В сутерена се намира отделението за Образна диагностика с инсталирано оборудване от последно поколение. На нивото са разположени Магнитно резонансен томограф, Компютърен томограф, два ангиографа, мамограф, остеодензитометър.
На партерното ниво е разположено Диагностично-консултативен комплекс с кабинети за прегледи, малка операционна за леки оперативни интервенции, лабораторна зона и такава за даване на кръв.
На първи и втори етажи е разположен болничния стационар и интензивния сектор с леглова база с капацитет 60 места с модерно обзаведени стаи с едно, две и три легла.
На трети етаж е разположен оперативния блок с четири операционни зали.
Достъпът от сутеренното към останалите нива е гарантирано посредством две стълбищни ядра, един панорамен асансьор за посетители, един болничен и един сервизен асансьор.
В съответствие с всички европейски изисквания е осигурено и максимално удобство за хората в неравностойно положение. На всяко ниво са изградени санитарни помещения за мъже, жени и хора в неравностойно положение.
Всички зони в комплекса разполагат с централизирани системи за вентилация, климатизация и отопление, електрически инсталации и комуникации, включително пожароизвестяване, оповестяване, видеонаблюдение и др.
Достъпът до комплекса е осигурен от локалното платно на Околовръстен път 127 посредством един вход и един изход.