Спортна база на БФС

Спортната база на Български Футболен Съюз
Резиденция “Бояна”, гр.София

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ
Инвеститор: Българския Футболен Съюз
Изпълнител строителство: Водстрой 98
Изпълнител спортни съоръжения, игрища, тенис корт: Динамик Ресурс ООД
Конструктор: инж. Борислав Василев
 
Разгъната площ: 7725.4 кв. м
Статут: завършен
 
Спортната база на Българския Футболен Съюз е комплекс, обхващащ три сгради, три игрища за футбол, две за тенис, трибуни, паркинг и алеи. Разположен е в подножието на Витоша, на ъгъла между бул. България и Околовръстен път, заобиколен е със зеленина и зони за отдих.
В проектирането му са принципите на високите технологии, различни методи за устойчивост, енергоефективност и хармония с околната среда. В резултат се реализира една модерна и функционална Спортна база, която ще осигури максимално комфортни условия за тренировки и възстановяване на спортистите ни, сред тишина и спокойствие, и същевременно ще отговаря на новите стандарти и изисквания за проектиране на Съюза на европейските футболни асоциации.
Административната сграда на БФС се разполага в западната част на комплекса непосредствено до тренировъчните игрища и до главния вход на базата. С влизането през главния вход посетителят е посрещнат от представително пространство с височина през всичките етажи. В тази сграда се помещават заседална зала, амфитеатрална конферентна зала, Музей на футбола, кафене и магазин. В горните етажи са поместни административните помещения на футболния съюз.
Сградата за възстановяване и отдих включва модерно оборудвани хотелска част, спа център, ресторант и фитнес. Тя е разположена в южната част на комплекса. Местоположението и ориентацията придават представителен вид и разкриват красиви гледки на юг към Витоша и на север към столицата. По този начин се предлагат най-добри условия за отдих на спортистите в непосредствен достъп до игрищата.
Към използваните енергоефективни мерки могат да бъдат посочени слънчевите колектори на покривите на административната сграда и възстановителната база, слънцезащитните елементи по прозорците, топлоизолационната система и климатичните системи. Белият цвят на сградите и озеленените покриви намаляват прегряването през горещите месеци.
Част от комплекса е и закрита многофункционална спортна зала, която ще позволи на националните играчи да тренират пълноценно при всякакви климатични условия. Конструкцията на залата е метална. Фасадите са решени с термопанели, върху които се закрепват предварително оформени шестоъгълници от еталбонд в два цвята - графитено и бяло. Чрез това решение се постига една нестандартна, функционална и оригинална фасада, подчертаваща ненатрапчиво темата за футбола.
Предвидените в проекта игрища са три на брой, като 2 от тях са с естествена трева, а едното е с изкуствена. Най-близкото до входа на комплекса игрище е с трибуна за 348 човека и скамейки за резервите. Трибуната е със стоманобетонна конструкция и метална козирка. Под нея се разполагат съблекални, кафене, складове.
Комплексът е изграден с минимална намеса в околната среда. Това бе възможно чрез правилното ситуиране на сградите и игрищата върху местата покрити с разбит и компрометиран стар асфалт, изпълняващи в миналото роля на допълнителен паркинг при масови посещения на Резиденция “Бояна”. Отсечените дървета са компенсирани чрез засаждане на двойно повече.
Избраната архитектура е повече символична и концептуална отколкото авангардна, тъй като следваната линия е съобразяване с природата и препратки към футболния мотив.
В комплекса се изгражда и пречиствателна станция за отпадните и дъждовни води. Пречистената вода ще се използва за миене на пътищата и паркингите в имота, както и поливане на зелените площи.