Милениум център

Инвеститор: НИКМИ АД
Изпълнител: НИКМИ АД
Разгъната площ: 140 000 кв.м.
Статут: завършен
ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ
 
Сградата на Милениум център е с общо 140 000 кв.м. разгъната застроена площ развита в 32 етажа. Състои се от три кули – хотел на 32 етажа, жилищна сграда на 18 етажа и офис център на 24 етажа, обединени в основата с обща база на пет етажа. Сутеренът е на 5 нива и съдържа складове, обслужващи и технически помещения и паркинг за 560 коли. Сградата разполага с 25 000 кв. м. клас А бизнес площи, търговски обекти, банков и застрахователен офис на партерното ниво, бирария, снек бар, автокозметичен център и обслужващи помещения.
 
Избраният архитектурен подход – сбор от три сгради намалява монолитността на обема, доближавайки мащаба до градската среда и запазвайки значимото присъствие. Видът и цветовете на финишните материали са съобразени също с цветовете и характера на града с цел максимално доближаване до градския силует. Стъклената фасада отразява околните сгради и небето, а сиво-белият цвят на елементите и базата е подобен на околните – НДК, медицинска академия и др. Този метод създава визуален акцент, смекчавайки доминирането в силуета на града.
 
Сутеренът е на 5 нива и съдържа складове, обслужващи и технически помещения и паркинг за 560 коли. На пето надземно ниво е проектиран конгресен център, заемащ площ от 5 300кв.м и съдържащ 6 заседателни зали като основната конферентна зала е с площ 780 кв.м. с места за 768 човека.
 
Покривната конструкция е решена с натискова дъга и обтегач и е уникално решение за сгради, тъй като обикновено се използва при мостовото строителство. Дъгата служи и за покрив на ресторанта, намиращ се на горното ниво. На покрива е проектирана хеликоптерна площадка с диаметър 22м за кацане на хеликоптери с обща маса 5т. Изчислена е и за аварийно кацане със скорост 3,6 м/с. Под нея е проектиран етаж – площадка за посетители с общ поглед към София във всички посоки. От нея посетителите ще могат да наблюдават забележителностите на града.
 
Конструкцията е монолитна скелетна и безгредова. Сеизмичното натоварване се поема от централни стоманобетонни ядра и стоманобетонни рамки. Укрепването на изкопа е чрез 500 секантни пилоти ф600. Фундирането на сградата е с 520 висящи пилоти с дължина 18 м и диаметър 1180 мм, а общата фундаментна плоча е с дебелина 180 см.
 
Фасадата е елементна, производство на „Рейнарс”. Стъклата са „Главербел” - троен стъклопакет – 10.16.4.16.4 с ниско съдържание на желязо, които предоставят 73% редукция на слънчева светлина и шест пъти по-ниско топлопреминаване чрез най-нова генерация покритие. Чрез тази комбинация е постигната шумоизолация равняваща се на зид с 45см тухла.
 
За цялата сграда е проектирана енергоефективна енергийна система от ново поколение чрез интегрирана система с интелигентно централно управление.