За Нас

Архитектурно студио Амфион е създадено през 1991г. от настоящия главен проектант арх. Борислав Богданов и неговия баща - големият арх. Димитър Богданов. Изпълнени с амбиция и нестихващо желание за съвършенство, те формират ярък и откроим стил.

Проектирайки сгради, създаваме тясна връзка между нас и природата, подхождаме отговорно в стремежа си към подобряване на заобикалящото ни пространство. Посветени на архитектурата, ние влагаме сърцето си в работата, стараейки се да създадем сигурна и изящна среда за всеки наш клиент. В резултат от отдадената ни работа по големи и значими проекти, Амфион е носител на най-престижните награди в областта на архитектурата - “Архитект на годината”, “Сграда на годината”, “Принос в развитието на инфрастурктурата на България” и други. Също така по проект на Амфион има построени сгради в различни части на света - ОАЕ, Германия, Гърция, Алжир, Нигерия. Изграждаме силна връзка с партньорите си. Държим на взаимното доверие, защото знаем, че заедно ще постигнем съвършенство.

Арх. Димитър Богданов, изключителен архитект от миналия век, прекарал 42 години в бранша, заемал различни престижни позиции. Ранната му кариера включва проектиране за „Министерство на мебелната индустрия“ и Министерство на Транспорта. По-късно постъпва в "Техноекспортстрой - Булгарпроже", като става главен архитект и директор. Неговите влиятелни дизайни обхващат 12 държави в Африка, Азия и Европа. В България той проектира забележителни обекти като хотелски комплекс „Олимп“ и училище „Ровел“. Получава многобройни награди и ордени, признание за значителния му принос му към българската архитектура.

арх. Димитър Богданов (1934 г. – 2000 г.)

Арх. Борислав Богданов е главен проектант и управител на архитектурно студио “Амфион” до настоящия момент. С над 30-годишен опит в тази област той е работил по голямо разнообразие от проекти, включително жилищни, търговски, образователни и културни сгради. През кариерата си е получил многобройни награди и признания за изключителната си проектантска работа. Учредител е на две награди на името на арх. Димитър Богданов от 2003 г. до настоящия момент - първите по рода си награди за архитектурни постижения. Кандидат е за главен архитект на гр. София през 2006г. и е изпълнявал длъжността общински съветник две години.

арх. Борислав Богданов

― 1991

Архитектурна фирма Амфион е регистрирана от арх. Борислав Богданов и арх. Димитър Богданов с идеята за обединяване на опита на водещи специалисти в проектирането

Арх.Борислав Богданов получава награда “Архитект на годината”. Избран е също за “Личност на годината в строителния бранш” и получава грамота от Столична Община за ярки постижения в областта на културата

2008 ―

― 2009

Фирмата достига капацитет от 140 специалисти и влиза нa 92-ро място в класацията за най-големи архитектурни фирми в света на World Architecture TOP 100. Арх. Борислав Богданов е номиниран за “Архитект на годината”, “Личност на годината в строителния бранш” и “Човек на XXI век” в категория “Традиция и развитие”

Фирма Амфион е отличена с благодарствена грамота на САБ за принос. Арх.Борислав Богданов получава награда “Архитект на годината”

2010 ―

― 2011

Фирмата е отличена от Столична Община за ярки постижения в областта на културата

Арх.Борислав Богданов получава награда “Архитект на годината”

2012 ―

― 2013

Арх.Борислав Богданов е отличен с награда “Архитект на годината”

Арх.Борислав Богданов получава награда “Архитект на годината” и взема участие в ”Академия Градът” като професионален ментор

2014 ―

― 2015

Амфион е отличен със Специална награда за принос в развитието на инфраструктурата на България

Фирмата печели награда за “Проектант на годината” в Годишни награди за строителство

2019 ―

― 2020

Фирма Амфион е отличена с награда за “Проектант на годината” в Годишни награди за строителство

Амфион получава награда за “Най-иновативно архитектурно студио в България” от архитектурните награди на списание BUILD

2023 ―

Днес

През годините екипът на Амфион е разработил на над 800 проекта, от които над 600 вече реализирани, както в България, така и в чужбина. Имаме богат проектантски опит с български и чуждестранни възложители и партньорства с многонационални екипи. Имали сме честта да получим множество национални и международни награди, а много от нашите обекти са признати за водещи примери на съвременната българска архитектура

0 +
Проекти в България и чужбина
0 +
Доволни клиенти
0 +
Награди в национални и международни конкурси
0 +
Години опит в бранша

Екип

арх. Борислав Богданов

Преглед
основател и управител

арх. Стилиян Стоев

Преглед
ръководител

арх. Калин Костов

Преглед
водещ проектант, техническо и устройствено проектиране

арх. Танита Иванова

Преглед
водещ проектант, техническо проектиране и авторски надзор

арх. Полина Лалковска

Преглед
водещ проектан, техническо проектиране и авторски надзор

арх. Диана Димитрова

Преглед
проектант, техническо проектиране

арх. Деница Ковачева

Преглед
проектант, техническо проектиране

арх. Василия Грънчева

Преглед
проектант, интериорен дизайн

арх. Цветелина Богданова

Преглед
проектант, 3D артист

арх. Антония Кръстева

Преглед
помощник проектант, техническо проектиране

арх. Валентин Василев

Преглед
помощник проектант, 3D артист

арх. Михаил Никифоров

Преглед
помощник проектант, 3D артист

л.арх. Илияна Петрова

Преглед
проектант, паркоустройство и благоустройство