Апарт Общежитие

Надолу
Локация
ж.к. Студентски град, гр.София
Категория

Жилищни сгради

Площ
3 200 кв.м
Статус
Завършен
Клиент
Bulgarian Building Company
Награди
2021

АРХ ИНОВА – Специална награда в категория “Реализирани проекти: Многофамилни жилищни сгради”

2020

BigSEE Architecture Award – Награда в категория “Жилищни сгради”

2019

Български архитектурни награди – Номинация

Апарт Общежитие

Обектът се намира на кръстовището на централните софийски булеварди “Св. Климент Охридски” и “Проф. Г. Брадистилов” в квартал Студентски град. Първоначално замислена като студентско общежитие, отличното местоположение на сградата и атрактивната визия предизвикват значителен интерес. Дизайнът е преосмислен, превръщайки я в многофамилна жилищна сграда със стилни апартаменти. Този преход включва обединяване на стаи, преобразуване на споделени сутеренни пространства в складове и разпределяне на паркоместа.

Дизайнът на сградата преодолява голямо предизвикателство като елегантно премоства магистралния колектор на топлоцентралата с еднометрови стоманобетонни греди и колони. Това интелигентно решение не само поддържа горните етажи, но също така позволява преминаването на сервизни камиони отдолу.

Въпреки функционалната промяна, фасадата остава вярна на оригиналната концепция, демонстрирайки силен контраст между плоскости и дълбоко вдлъбнати прозорци, подсилени от взаимодействието на бели и тъмносиви нюанси. С промяната на ъглите на прозорците техните тъмни отвори се превръщат от правоъгълни в трапецовидни, докато белите решетки разширяват нишите на прозорците и скриват дискретно климатичните модули.

Естетиката на сградата се допълва от терасовиден етаж, скрит зад тъмносива пергола. Този дизайнерски елемент грациозно прикрива потенциални промени от жителите, като остъкляване или вграждане на тераси, запазвайки визуалната хармония на структурата.