Археологичен Комплекс

Надолу
Локация
Южен парк, гр. София​
Категория

Градска среда

Площ
4 785 кв.м​
Статус
Завършен
Клиент
Столична Община и Общински културен институт “Музей за история на София”

Археологичен комплекс

Късноантичният мавзолей се намира на улица „Димитър Хаджикоцев”, в непосредствена близост до живописния Южен парк. Историческият паметник е свидетелство за богатата история на нашата столица. Датиращ от 4-ти век, мавзолеят се смята, че е част от крайградско имение на високопоствен сердикийски гражданин. Предполага се, че именно там са погребани той и неговото семейство.

Днес този археологически обект се интегрира с модерния градски пейзаж, предоставяйки на посетителите завладяващо историческо и културно изживяване.

Комплексът разполага с основни удобства като охрана, информационен център и магазин за сувенири, всички защитени от навес, който хармонично съчетава древното и съвременното. Семействата могат да се насладят на добре оборудвана детска площадка от източната страна на обекта, докато югоизточната разполага с открита изложбена площ, изпълнена с места за сядане. Елегантно озеленена алея, украсена с чешма и ограда от ковано желязо, свързва двата входа. Внимателно подбраните дървета и храсти допълват атмосферата на обекта, подобрявайки архитектурните елементи и микроклимата.

В късноантичния мавзолей историята оживява в хармонична комбинация от минало и настояще, култура и природна красота.