Офис сграда KITE

Надолу
Локация
бул. “Черни връх”, гр.София
Категория

Обществени сгради

Площ
5 500 кв.м.
Статус
Завършен
Клиент
Т.И.М. - Х
Награди
2022

BigSEE Architecture Award – Награда в категория ”Обществени и търговски сгради”

2019

Национален конкурс “Сграда на годината” – Номинация в категория “Офис сгради”

Офис сграда KITE

Административна сграда KITE е разположена на една от централните транспортни артерии на града, в близост до метростанция и търговски обекти. Обликът на сградата е динамичен и запомнящ се. Изборът на този вид своенрава архитектура е определен от средата – бързо развиващ се интензивен район, с бъдеще като административно-търговско – комуникационен център. За динамиката допринасят няколко компонента – главната фасада, агресивната южна стреха и сенници, както и пилонът над покрива с дължина 9м, който като мачта е свързан с горния край на фасадата и увеличава височината на сградата до 36м. 

Представителното фоайе, посрещащо посетителите, обединява три етажа и е с подчертан обем посредством синтез на архитектура и изкуство, изразен чрез пана с природни и еко мотиви в северна и южна посока, заемащи цялата му височина. Южният елемент представлява сюреалистична фотографска композиция от морски и театрални сюжети с препратки към името на сградата, а северният е от естественa растителност, абсорбираща праха и пречистваща въздуха.

Сградата прилага мерки за висока енергийна ефективност. Фасадата с източно изложение има двойна обвивка, с 60 см пространство между два слоя стъкло, което подпомага естествената вентилация и намалява шумовото замърсяване. Остъклените фасади от север, юг и запад са с троен стъклопакет в син цвят, намаляващ топлообмена. Южната покривна стреха, варираща от 3,50м до 2,50м, смекчава отоплението на фасадата. Слънцезащитните елементи и вентилируемата фасада с топлоизолация допълнително повишават енергийната ефективност на сградата. Покривът, покрит с ламарина Ruukki и изолиран с минерална вата, има наклон на запад, за да противодейства на вятър, дъжд и слънце. Просторното фоайе подпомага вентилацията на сградата, а отоплението и климатизацията се управляват от енергийно ефективни DAIKIN VRF-системи. Сградата е изпълнена със система за въздухоплътност и сертифицирана по стандарт БДС EN 13829. 

Сграда Кайт е впечатляваща и запомняща се със своята оригинална визия, създава усещане за модерно и динамично развитие на града. Зад фасадата, тя създава комфорт и стил за своите обитатели. Естетичните и функционални решения в екстериора и интериора са подсилени от вложените качествени материали и приложените мерки за постигане на високата енергийна ефективност на сградата.