Пристанище Сарафово

Надолу
Локация
гр. Бургас
Категория

Градска среда

Площ
300 кв.м​
Статус
Завършен
Клиент
Община Бургас
Награди
2017

Награда за участие в конкурс АРХИТЕКТОН, организиран от Съюза на архитектите в България

2016

Infrastructure Bulgaria Awards – Специална Награда за принос в развитието на инфраструктурата на България в категория “Транспортна и пристанищна инфраструктура

Пристанище Сарафово

Сгушено в живописния Бургаски залив, рибарско пристанище Сарафово е оживен център, където щедростта на морето среща модерността. Простиращо се от нос Лахана до град Бургас, пристанището кани посетителите да се докоснат до оживеното сливане на морска традиция и съвременен дизайн. С капацитет за 110 малки лодки и шест по-големи риболовни кораба, пристанището е рай за местните рибари. Разполагайки с две определени зони за разтоварване на улова, пристанището ефективно обработва морските съкровища. В непосредствена близост до зоните за разтоварване, отворено пространство за сортиране и първична обработка осигурява безпроблемно интегриране на дневния товар.

Основната сграда на пристанището е вдъхновена от движението на морските вълни и разполага с основни съоръжения и административни офиси. Под елегантната си стоманобетонна обвивка оживеният рибен пазар кипи от енергия, докато пресният улов се предлага на нетърпеливите купувачи.

Сигурността е от първостепенно значение, с две сгради за наблюдение, осигуряващи безопасна среда както за посетители, така и за работници. Пристанището също така предлага достатъчно паркинг, включително достъпни места, обслужващи нуждите на всички свои гости.

Рибарно пристанище Сарафово капсулира същността на морския живот, съчетавайки чара на традиционно рибарско селище с модерна функционалност.