Спортната база на Български Футболен Съюз

Надолу
Локация
Резиденция “Бояна”, гр.София
Категория

Обществени сгради

Спортни комплекси

Площ
7 700 кв.м
Статус
Завършен
Клиент
Българския Футболен Съюз
Награди
2020

BigSEE Architecture Award – Награда в категория ”Обществени и търговски сгради”

2018

Награда за участие в конкурс АРХИТЕКТОН, организиран от Съюза на архитектите в България

2017

Национален конкурс “Сграда на годината” – Награда в категория “Сгради спорт“

Спортната база на Български Футболен Съюз

Спортната база на БФС, сгушена в полите на Витоша, включва три сгради, три футболни игрища, два тенис корта, трибуни, паркинг и алеи. Подчертавайки високите технологии, устойчивостта, енергийната ефективност и хармонията с околната среда, модерната и функционална спортна база предлага идеални условия за тренировки и възстановяване, като същевременно отговаря на стандартите за дизайн на УЕФА.

Административната сграда разполага със заседателна зала, амфитеатрална конферентна зала, футболен музей, кафене и магазин. Сградата за отдих и възстановяване включва хотелска част, СПА център, ресторант и фитнес зала, предлагащи на спортистите невероятна гледка към Витоша и София, като същевременно е в близост до игрищата.

Мерките за енергийна ефективност обхващат слънчеви колектори, слънцезащитни елементи, топлоизолации и климатични системи. Екстериорът на белите сгради и зелените покриви минимизират прегряването през горещите месеци. Закрита многофункционална спортна зала позволява на националните играчи да тренират при всякакви метеорологични условия, докато екстериорът на залата се отличава с уникална и функционална фасада с фина футболна тема.

Комплексът разполага с три футболни игрища, две с естествена и едно с изкуствена трева. Трибуна за 348 души гледа към основния терен. Комплексът е изграден с минимално въздействие върху околната среда, като премахнатите дървета са заменени с два пъти повече нови.

Архитектурата е символична и концептуална, акцентираща върху природата и футболните мотиви. Пречиствателна станция за отпадъчни и дъждовни води рециклира вода за миене на пътища и паркинги и напояване на зелени площи.