Надолу
Локация
ж.к. Иван Вазов, гр.София
Категория

Жилищни сгради

Обществени сгради

Хотели

Площ
140 000 кв.м.
Статус
Завършен
Клиент
НИКМИ АД
Награди
2021

BigSEE Architecture Award – Награда в категория “Обществени и търговски сгради”

 

2020

Национален конкурс “Сграда на годината” – Специална награда в категория “Хотели и ваканционни комплекси”

2018

Награда за участие в конкурс АРХИТЕКТОН, организиран от Съюза на архитектите в България

2017

Национален конкурс “Сграда на годината” – Номинация в категория “Офис и корпоративни сгради”

Милениум Център

Милениум център се простира на над 140 000 кв.м. разгъната застроена площ и се извисява над София със своите 32 етажа. Сградата се състои от три отделни кули: 32-етажен хотел, 18-етажна жилищна сграда и 24-етажен офис център. Трите кули са обединени от пететажна основа и пет сутеренни нива.

В сутерена има обширен паркинг с капацитет за 560 автомобила, различни основни сервизни помещения и просторно складово пространство. Сградата предоставя цялостен асортимент от удобства, включително 25 000 кв.м. първокласни бизнес помещения, множество търговски обекти, напълно оборудвани банков и застрахователен офис, ресторанти, кафе и автосервиз.

На петия етаж се намира обширен конгресен център, обхващащ 5 300 кв.м. Това пространство е проектирано да помещава голямо разнообразие от събития, с шест заседателни зали и основна конферентна зала с места за 768 души. Покривната конструкция за залата е решена с натискова дъга и обтегач и е уникално решение за сгради, тъй като обикновено се използва при мостовото строителство. Дъгата служи и за покрив на ресторанта, намиращ се на горното ниво. На покрива е проектирана хеликоптерна площадка с диаметър 22м за кацане на хеликоптери с обща маса 5т. Изчислена е и за аварийно кацане със скорост 3,6 м/с. Под нея е проектиран етаж – площадка за посетители с общ поглед към София във всички посоки. От нея посетителите могат да наблюдават забележителностите на града. 

Архитектурният дизайн на Millennium Center постига хармоничен баланс между модерна елегантност и градски резонанс. Изборът на материали и цветове за фасадата отразява характера на градския пейзаж на София. Стъклената фасада, определяща черта на сградата, отразява динамичния силует на града, създавайки визуален диалог със заобикалящата градска среда. Сивата цветова палитра прави паралел с близките постройки като НДК и Медицинска академия София, предлагайки фин, но мощен визуален акцент.

Монолитната, скелетна, безгредова структура на Millennium Center е проектирана да издържа на сеизмично натоварване с централни стоманобетонни ядра и стоманобетонни рамки. Фасадата включва троен стъклопакет Glaverbel. Тази иновативна комбинация осигурява забележителна звукоизолация, сравнима с 45 см тухлена стена. В основата на функционирането на сградата е най-модерната, енергийно ефективна система, която централизира контрола върху потреблението на енергия в цялата сграда, което прави Millennium Center перфектна комбинация от функционалност, естетика и устойчивост.